Karaciğer Tümörü Tedavisinde Bir İlk
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi’nde hekimlere ve diğer sağlık çalışanlarına yapılan seminerin ardından iki hastaya karaciğer tümörlerinde uygulanan Transarteryel Radyoembolizasyon (TARE) tedavisi yapıldı.
Konuya ilişkin açıklama yapan PAÜ Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Arslan, girişimsel radyoloji ünitesinin yeni ve güncel tedavileri uygulayabildiğini belirtti. Her geçen gün daha kapsamlı bir merkez haline geldiklerini dile getiren Doç. Dr. Arslan; işlemle ilgili şunları söyledi: “TARE’de hastanın karaciğerdeki tümörünü besleyen damara direkt olarak radyasyon yüklü parçacıklar vererek tümörün yüksek dozda radyasyon alması, diğer dokuların ise radyasyondan korunması sağlanmaktadır. Tümörü besleyen damardan radyasyon vererek tümörün küçülmesi ya da yok olması sağlanmaktadır. Ayrıca bazı hastaları ameliyata veya organ nakline uygun hale getirmektedir. TARE işlemi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı ile birlikte yapılmakta olup, birçok bölümün işbirliği içinde olması gerekmektedir.”
“DENİZLİ’DE İLK DEFA YAPILDI”
TARE tedavisinin Denizli’de ilk defa yapıldığının altını çizen PAÜ Hastanesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Aziz Gültekin, bu işlem sayesinde tedavi edilemeyen bazı karaciğer tümörlerine tedavi olanağının sağlandığını belirtti.

Prof. Dr. Murat Cantaşdemir ve Prof. Dr. Cüneyt Türkmen PAÜ Hastanesi’nde TARE ile ilgili verdikleri seminerde yöntemin güncel, etkin ve hedefe yönelik bir tedavi olduğunu bildirdi. TARE’de sadece kanserli dokuyu hedef aldıklarını dile getiren . Prof. Dr. Cantaşdemir ve Prof. Dr. Türkmen, TARE’nin özellikle cerrahi tedavi yapılamayan karaciğer tümörlerinde etkili ve tercih edilen bir yöntem olduğunu da belirttiler.