İçeriğe geç

Zonguldak’tan Avrupa Listesine: BEUN PET/CT Ünitesi EBNM Akreditasyonu Aldı

Nükleer tıpta kalite çoğu zaman görünmez. Hasta çekime girer, görüntüler alınır, rapor yazılır. Arka planda ise radyofarmasötiğin temininden cihaz kalibrasyonuna, çekim protokolünden raporlama diline kadar onlarca adım vardır ve hepsinin doğru işlemesi gerekir. İşte bu görünmeyen kısmın Avrupa ölçeğinde tescil edilmesi, Türkiye nükleer tıbbı için dikkat çekici bir gelişme.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Hastanesi’nin PET/CT ünitesi, Avrupa Tıp Uzmanları Birliği (UEMS) bünyesindeki Avrupa Nükleer Tıp Kurulu’nun (EBNM) 2026-2030 dönemi için Avrupa akreditasyonunu aldı. Kurulun güncel listesine bakınca tablo net: “Akredite Bölümler” başlığı altında Türkiye’den yer alan tek merkez Zonguldak.

Batı Karadeniz’in PET/CT’sinden Avrupa listesine

Merkezin hikâyesi yeni değil. 2012’de kurulan ünite, 2026’ya kadar Batı Karadeniz’de faaliyet gösteren tek PET/CT merkeziydi; bu yılın haziran ayında merkeze dijital PET/CT cihazı alındı. Yeni cihazın ardından Nükleer Tıp Bölümü başvuru yaptı ve merkez, EBNM tarafından nükleer tıp uygulamaları konusunda akredite edildi.

Sertifikada “European Accreditation of the PET/CT Department” ifadesi ve 2026-2030 geçerlilik dönemi yer alıyor.

Haber basına “Türkiye’nin ilk kamu merkezi” olarak yansıdı, ancak EBNM’nin kendi sitesi daha ayrıntılı bir tablo sunuyor. Kurulun iki ayrı listesi var. Yalnızca bölüm akreditasyonunun yer aldığı listede Türkiye’den tek isim BEUN Hastanesi. Bölüm akreditasyonuna ek olarak eğitim merkezi statüsünün de verildiği ikinci listede ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2022-2026 dönemiyle yer alıyor. Yani BEUN, 2026-2030 dönemi için akredite edilen tek Türk merkezi, ancak EBNM akreditasyonuna sahip ilk kamu kurumu değil. Bu ayrım başarıyı küçültmüyor, sadece doğru yere koyuyor.

Değerlendirilen sadece cihaz değil

Akreditasyonu değerli kılan, kapsamının genişliği. Süreçte yalnızca cihaz ve teknik altyapı değil; günlük klinik uygulamalar, tetkik protokolleri, kalite yönetim sistemi, personel yeterliliği, hasta ve radyasyon güvenliği ile hizmet süreçleri de incelendi.

Bu yaklaşım, EBNM sisteminin temel felsefesiyle örtüşüyor. Kurulun akreditasyon modeli üç ayak üzerinde duruyor: dışarıdan doğrulanmış bir kalite sistemi, nitelikli personel ve kabul görmüş nükleer tıp protokolleri. Başvuran merkezlerden ayrıca hekimlerin mesleki yeterliliklerinin belgelenmesi ve sunulan hizmetlerle bunlara ait protokollerin listesi isteniyor.

Sistem modüler işliyor. Bir bölüm önce “Nükleer Tıp Bölümü” olarak akredite olabiliyor; personel, cihaz, işlem çeşitliliği ve eğitim gibi ek kriterleri karşılarsa “Eğitim Merkezi” statüsü de alabiliyor. BEUN ile Gazi arasındaki fark da tam olarak bu.

“Büyük hastane olmak şart değil”

Haberin belki de en öğretici tarafı, BEUN Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Rabiye Uslu Erdemir’in akreditasyonun ne olduğu ve ne olmadığı üzerine yaptığı açıklamalar.

Uslu Erdemir’e göre bu belge için büyük bir hastane olmak, çok sayıda hasta ve yatağa ya da birden fazla cihaza sahip olmak gerekmiyor. Cihazın teknik altyapısı elbette önemli, ancak asıl belirleyici olan uygulamaların ve protokollerin Avrupa standartlarında olması. Değerlendirmede personelden hekime, radyoaktif madde teminine kadar uzanan sisteme ve arkasındaki organizasyona bakılıyor.

Bu, Türkiye’deki orta ölçekli pek çok nükleer tıp birimi için cesaret verici bir mesaj. Kaliteyi belgelemek, kaynak zenginliğinden çok süreç disiplinine bağlı. #NükleerTıp #PETCT #EBNM #UEMS #Akreditasyon #ZBEÜ #Onkoloji #KaliteYönetimi

Uslu Erdemir gerçekçi bir çerçeve de çiziyor. Başvurusu süren ya da hiç başvurmamış merkezler olabileceğini hatırlatıyor ve belgenin bir merkezin “en iyi” olduğunu değil, yaptığı işin Avrupa standartlarına uygun olduğunu gösterdiğini vurguluyor.

Hasta için ne değişiyor?

Onkoloji hastası tek bir PET/CT ile yolculuğunu tamamlamaz. Evreleme, ara değerlendirme, tedavi sonu yanıt ve takip çekimleri çoğu zaman farklı merkezlerde, farklı cihazlarda yapılır. Standartlaşmanın asıl değeri burada ortaya çıkıyor.

Uslu Erdemir bunu şöyle açıklıyor: Hastaların çoğu kanser hastası olduğu için görüntülemeler birden fazla kez ve farklı merkezlerde yapılabiliyor. Görüntüler ve raporlar belli bir standartta olduğunda, hasta başka bir merkeze ya da Avrupa’ya gittiğinde raporlar birebir karşılaştırılabiliyor ve tedavi yanıtı çok daha doğru değerlendirilebiliyor.

Klinisyen gözüyle bakınca bu, SUV değerlerinin ve yanıt kriterlerinin merkezler arasında güvenilir olması demek. Hasta açısından ise daha tutarlı kararlar.

Önemli bir not: Akreditasyon ruhsat değildir

Hastane açıklamasında altı çizilen bir ayrıntı var: UEMS/EBNM akreditasyonu, Türkiye’de PET/CT hizmeti sunmak için gereken yasal izinlerin veya Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) lisansının yerine geçmiyor. Bu, gönüllü ve uluslararası bir kalite tescili; yasal zorunlulukların üzerine eklenen bir katman.

Meslektaşlar için bir hatırlatma daha: EBNM bölüm akreditasyonu ile PET/CT alanında sık duyduğumuz EARL akreditasyonu farklı programlar. Örneğin Madrid’deki Gregorio Marañón Hastanesi ikisine birden sahip. EBNM akreditasyonu bölümün genel kalitesini tescil ederken, EARL akreditasyonu onkolojik PET çalışmalarının belirlenen standartlara uygunluğunu belgeliyor.

Listenin arka planı: Affidea detayı

Açıklamada sürece katkı sağlayan Affidea Türkiye ekibine de teşekkür edildi. EBNM listesine bakınca bu teşekkürün anlamı belirginleşiyor: Akredite bölümlerin yarıdan fazlası Avrupa’nın dört bir yanındaki Affidea merkezlerinden oluşuyor. Bu da kurumsal kalite altyapısının akreditasyon sürecinde ne kadar belirleyici olabildiğini gösteriyor.

Son söz

Türkiye, PET/CT cihaz sayısı ve nükleer tıp uzman havuzu açısından bölgesinde güçlü bir ülke. Buna karşın EBNM listelerinde Türkiye’den bugün yalnızca iki kurum var: Ankara’da Gazi, Zonguldak’ta BEUN. Zonguldak’tan gelen bu haber, büyükşehir dışındaki bir kamu üniversite hastanesinin de Avrupa listesine girebileceğini gösteriyor. Umarız bu adım başka merkezleri de benzer başvurular için harekete geçirir. Çünkü standart, sonunda hastanın kendisine dönüyor.

Kaynaklar: DHA; ZBEÜ Hastanesi açıklaması; UEMS/EBNM “Accredited Departments” ve “Accredited Depts & TCs” listeleri (uems.eanm.org, 22 Eylül 2026 itibarıyla).

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.