Hemiplejik migren öyküsü olan hastalarda regadenoson ve adenozin kullanımı
SPECT ve PET miyokardiyal perfüzyon görüntüleme (MPI), hastaları koroner arter hastalığını değerlendirmek açısından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Regadenoson (seçici bir A 2A adenosin reseptör agonisti), güvenlik profili ve kullanım kolaylığı nedeniyle stres MPI için yaygın olarak kullanılan bir vazodilatör ajandır. Baş ağrısı, nefes darlığı, kızarma ve göğüs ve karın rahatsızlığı gibi yaygın advers reaksiyonlar tipik olarak hafiftir ve aminofilin ve kafein gibi metilksantinler kullanılarak etkili bir şekilde tersine çevrilebilir.
Regadenoson kullanımı ile nadiren nöbet ve felç gibi nörolojik yan etkiler bildirilmiştir. Abartılı hipotansif veya hipertansif yanıt gibi regadenoson uygulamasıyla ilişkili hemodinamik değişiklikler, bildirilen serebrovasküler kazaların nedeni olabilir.
Merkezi sinir sistemi aktivasyonu A 2A adenosin reseptörlerinin, bilinen nöbet öyküsü olan veya olmayan hastalarda nöbet epizodlarından sorumlu olduğu düşünülmektedir. Bir 2A adenosin reseptörleri aktivasyonunun da baş ağrıları ve migrende rol oynadığına inanılmaktadır.
Hemiplejik migren öyküsü olan bir hastada, PET MPI çalışması sırasında regadenoson uygulamasını takiben sol tarafta güçsüzlük ve baş ağrısı geliştiği bildirildi. Serebrovasküler hadiseyi ekarte etmek için yapılan görüntüleme çalışması normaldi. Semptomlarının başlamasından 1 saat sonra, kas zayıflığı ve baş ağrısı 24 saat içinde tamamen düzelerek önemli ölçüde düzeldi. Bu hastada regadenoson’un literatürde daha önce bildirilmemiş bir hemiplejik migren epizodunu tetiklediği sonucuna varıldı. Hemiplejik migren öyküsü olan hastalarda regadenoson ve adenozin kullanımından kaçınmak faydalı olabilir.
Yayıncı URL’si: http://link.springer.com/article/article/article/10.1007/s12350-021-02736-1
DOI: 10.1007/s12350-021-02736-1