İçeriğe geç

177Lu-PSMA’nın Hipertiroidizmli Bir Hastaya Yanlışlıkla Ağızdan Uygulanması

74 yaşında hipertiroid bir kadın hasta 131I ile radyoiyot tedavisi için sevk edildi. 177Lu-PSMA flakonundan yanlışlıkla radyofarmasötik alındıktan ve dozu 131I enerji pencereli doz kalibratöründe hesapladıktan sonra, hasta oral olarak 60 mCi Lu-PSMA aldı. Bu tıbbi olayı farkeden nükleer tıp doktoru hastayı hemen yakın takibe aldı. Hastaya radyofarmasötik alımının ilk saatlerinde yakın takip için nükleer tıp bölümünde kalması önerildi. Bulantı ya da karın ağrısı gibi herhangi bir semptomu yoktu. Bağırsak hareketlerinin sıklığını arttırmak ve gastrointestinal radyasyonu azaltmak için müshil reçete edildi. Ayrıca, olası mide semptomlarını azaltmak için antiemetikler ve H2 bloker ile birlikte 500 mL% 0.9 salin infüze edildi. Radyofarmasötik dağılımını değerlendirmek için alımdan 20 saat sonra baş, boyun ve abdominopelvik bölgelerin statik görüntüsü, 256×256 matriks boyutuna sahip GE Healthcare Discovery çift başlı değişken açılı gama kamera (NM630) kullanılarak gerçekleştirildi Görüntü başına 1000K sayım alındı. Görüntüde böbreklerde, mesanede, tükrük bezlerinde ve lakrimal bezlerde minimum sistemik radyofarmasötik alımıyla gastrointestinal sistemde yoğun Lu-PSMA birikimini izlendi.

Hasta, 177Lu-PSMA içmesinin üstünden 90 saat geçtikten sonra da hiçbir semptom bildirmedi. Gecikmiş görüntülerde, radyofarmasötikte ilk taramaya benzer şekilde böbreklerde, gözyaşı bezlerinde ve tükürük bezlerinde minimum alım ile bağırsak birikimini ortaya çıkardı. Bu beklenmedik deneyimi göz önünde bulundurarak, 177Lu-PSMA’nın oral alım yoluyla sistemik alımının minimum olduğu ve neredeyse tüm aktivitenin, alımdan 4 gün sonra bile gastrointestinal sistemde kaldığı sonucuna vardık. Hasta olaydan sonra 3 hafta boyunca yakından takip edildi ve herhangi bir yan etki göstermedi.

Clinical Nuclear Medicine: June 2020 – Volume 45 – Issue 6 – p 439-441

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.