İçeriğe geç

Marie Curie’nin Hayatını Anlatan Radyoaktif – Radioactive Filmi Vizyona Girdi

Radyoaktif

Marjane Satrapi’nin yönettiği Rosamund Pike, Anya Taylor-Joy, Jonathan Aris, Sam Riley ve Aneurin Barnard’ın başrollerinde yer aldığı Radyoaktif izleyici ile buluşacak.

Rosamund Pike’ın, Nobel Ödülü’ne uzanan ilk kadın olan Marie Curie’ye hayat verdiği film; 20. yüzyılın en önemli keşiflerinden birine imza atan Marie Curie’nin, bilim adına yaptıkları çalışmalarda da partneri olan eşi Pierre Curie başta olmak üzere dönemin bilim camiasında hak ettiği yeri almak için verdiği mücadeleyi gözler önüne seriyor.

Her ne kadar modernleşmenin beşiği olarak anılsa da kıta Avrupası için 19 yüzyıl halen kadınların ikinci sınıf vatandaş olduğu, toplumda var olmalarına, çalışmalarına erkek erkini güçlendirdiği ve erkeklerin yoluna çıkmadıkları sürece izin verildiği yıllardı. Radyum ve polonyumun elementlerinin mucidi, iki Nobel ödüllü Marie Skłodowska Curie’nin 1867’de başlayan hikâyesi de hemcinsi olan mücadeleci kadınların izinde, başarısının altına kendi imzasını atıncaya ve II. Dünya Savaşı’nın arifesinde kanserden hayatını kaybedinceye kadar sürmüştü. 2019 Toronto Film Festivali’ndeki dünya prömiyerinden bir sene sonra ülkemizde vizyona girebilen Radyoaktif filmi, 20 yüzyılda fizikte çığır açan bir kadının hikâyesini, lafını sakınmadan beyazperdeye taşıyor…


Fizik ve tıp tarihine mal olmuş bir figür olmasına ve hayat öyküsü bilinmesine rağmen Marie Curie’yi merkezine alan bu yapım, Amerikalı yazar Lauren Redniss’in biyografik-grafik romanı “Radioactive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout” adlı eserden, Jack Thorne tarafından senaryolaştırılmış. Senaryonun omurgası Marie Curie’nin (Rosamund Pike) bakış açısından kurgulanarak, fizik alanında canla başla çalışan bu hırslı kadının, evlilikten çocuk sahibi olmasına, yaptığı işlerin altına kendi imzasını atmak için kararlı duruşuna dek gayet feminist bir çerçeve çiziliyor. Öte yandan, grafik romanı temel aldığından ötürü filmin gerçek biyografiyi çarpıttığına dair bazı olumsuz eleştiriler aldığını da ekleyelim.

Marie eşi Pierre’i severek evleniyor, en azından filmin bize söylediğine göre, fakat dönemin toplumsal normlarını kendi çekirdek ailesinde minimum düzeyde tutma konusunda da oldukça kararlı bir kadın portresi çiziyor. Marie için varsa yoksa laboratuvarı, deney tüpleri ve hayatı pahasına devam ettirdiği zorlu çalışmaları. 1903 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü almaya giderken eşi Pierre Curie’nin ardından öyle bir bakışı var ki, Marie keşfettiği radyum elementinin yakıcılığına dönüşüyor desek, çok da abartmış olmayız. Öte yandan, Pierre Curie (Sam Riley) yine filmin bize verdiği kadarıyla aslında eşinin hakkını teslim eden, çağdaş hemcinsleri gibi beraber olduğu kadının zekâsının ve emeğinin üzerine yatmayan bir eş portresi çiziyor. Fakat zaman yine de erkeklerin zamanı… Pierre’in vefatından sonra Paris’te yaşamaya devam etmek (zira aslen Polonyalı olduğundan Parislilerin ırkçı saldırılarına da maruz kalıyor) ve üniversitede ders vermek de dâhil olmak üzere bıraktığı mirası sırtlamak Marie adına, duvarlarından radyasyon fışkıran bir laboratuvarda çalışmaktan bile daha çok mücadele gerektiriyor… Radyumun yaratığı çeşitli rahatsızlıkların yanı sıra özel hayatındaki tercihlerle de halkın gözünde dönemin modern cadısına dönüşüyor adeta Marie…

Radioactive (2019) Filminin IMDb puanı 6,2/10 (5.123 oy).

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.